آناتومی شریان مننژیال میانی و شاخه ها

خلاصه مقاله
شریان مننژیال میانی شاخه مهمی از شریان کاروتید خارجی است و نقش مهمی در تامین بیش از دو سوم دورا جمجمه ای ایفا می کند. با این حال، چیزی که این شریان را به ویژه جالب می کند نه در اندازه یا اهمیت بالینی آن، بلکه در رشد جنینی و تغییرات آناتومیکی مختلفی است که از خود نشان می دهد. درک آناتومی و تغییرات مختلف MMA بینش های ارزشمندی را در مورد سیستم هیوستاپدیال (رشد کامل جنینی قوس دوم آئورت) و آناتومی عروقی گوش میانی ارائه می دهد.
#با_مقاله_درس_بخوانیم
🧠#آناتومی_شریان_مننژیال_میانی_و_شاخه_ها
شریان مننژیال میانی شاخه مهمی از شریان کاروتید خارجی است و نقش مهمی در تامین بیش از دو سوم دورا جمجمه ای ایفا می کند. با این حال، چیزی که این شریان را به ویژه جالب می کند نه در اندازه یا اهمیت بالینی آن، بلکه در رشد جنینی و تغییرات آناتومیکی مختلفی است که از خود نشان می دهد. درک آناتومی و تغییرات مختلف MMA بینش های ارزشمندی را در مورد سیستم هیوستاپدیال (رشد کامل جنینی قوس دوم آئورت) و آناتومی عروقی گوش میانی ارائه می دهد.
✔️منشاء شریان
اکثر موارد شامل شریان مننژال میانی (MMA) است که از شریان داخلی ماگزیلاری (IMA) منشأ می گیرد. با این حال، ممکن است MMA منشأ متفاوتی داشته باشد، مانند شریان کاروتید داخلی (ICA) یا، به طور غیرمنتظره، شریان بازیلار.
✔️شاخه های شریان مننژیال میانی
شاخه های شریان مننژیال میانی (MMA) به طور گسترده در دو مقاله جامع توسط مرلند و همکاران توضیح داده شده است. و مارتینز و همکاران مرلند و همکاران بر روی آنژیوگرافی های مغزی تکیه کردند، در حالی که مارتینز و همکاران، تشریح جسد انجام داد. سالامون و همکاران همچنین با همبستگی آناتومی با تصاویر آنژیوگرافی سهم قابل توجهی داشت. علیرغم استفاده از اصطلاحات مختلف، سیستم نامگذاری مارتینز و همکاران، جامع ترین سیستم در نظر گرفته می شود.
مسیر و شاخه های MMA با استفاده از آنژیوگرافی تفریق دیجیتال (DSA) در نظر گرفته می شود. MMA در ناحیه Pterional به دو بخش قدامی و خلفی تقسیم می شود. قبل از این تقسیم، MMA دو شاخه می دهد که سختی حفره تمپورال را تامین می کند. شاخه پتروزال در امتداد رأس پتروس قرار دارد و سختشامه را در آن ناحیه (شامل گانگلیون گاسریان) و قسمت فوقانی حفره تیمپانیک را از طریق شریان تمپانیک فوقانی تامین میکند. شاخه کاورنوس دیواره جانبی سینوس غاری را تامین می کند و با شاخه های تنه اینفرولترال آناستوموز می کند.
🔰تقسیم قدامی MMA در داخل سختشامه محدب حرکت میکند و به دنبال درز کرونال تا برگما حرکت میکند. دو نوع شاخه انتهایی دارد: 1. شریان های فالسین که با شاخه های شریان فالسین قدامی آناستوموز می شوند و 2. شاخه های طرف مقابل که از خط وسط عبور می کنند و با شاخه های MMA مقابل آناستوموز می کنند. در نزدیکی ناحیه Pterional، تقسیم قدامی یک شاخه داخلی ایجاد می کند که از زیر بال اسفنوئید کوچکتر عبور می کند. این شاخه حفره گیجگاهی قدامی و شکاف اربیتال فوقانی را تامین میکند و به طور بالقوه با شاخههای مننژ عودکننده شریان چشمی (OA) آناستوموز میشود.
🔰تقسیم خلفی MMA نیز تحدب سخت شامه را تامین می کند و دو شاخه اولیه ایجاد می کند: 1. شاخه پترواسکواموزال و 2. شاخه جداری-اکسیپیتال. این شاخه ها به عروقی شدن سخت شامه آهیانه ای-گیجگاهی-پس سری، سینوس های عرضی و دو سوم خلفی چادرینه کمک می کنند. شاخههایی از بخش خلفی MMA با شاخههای دورال اکسیپیتال، حلقی بالارونده، زیر آروارهای و شریانهای مهرهای آناستوموز می دهند.
گرد آورنده: دکتر علی علی پور
مارا به دوستان خود معرفی کنید…🌱
🆔@NeurosurgeryAssociation
🆔@Neurosurgery_association
مقالات مرتبط
ویلیام گاورز
سر ویلیام گاورز، یک نورولوژیست برجسته در قرن نوزدهم، نقش اساسی در پیشبرد درک از اختلالات عصبی ایفا کرد. گاورز که در سال 1845 به دنیا آمد، از یک پیشینه متوسط بیرون آمد و سیر تحصیلی او، او را به دانشگاه کالج لندن هدایت کرد. او به عنوان پزشک مقیم در بیمارستان کالج لندن فعالیت کرد و بعد از آن، در سال ۱۸۷۰، اولین ثبت نام کننده در مرکز Queen Square شد و در نهایت در سال ۱۸۷۲ به عنوان پزشک کمکی افتخاری منصوب شد. گاورز به خاطر اخلاق کاری قابل توجه خود شناخته می شد و ساعات زیادی را به جنبه های مختلف عصب شناسی اختصاص می داد. مشارکت های او در این زمینه متنوع و تاثیرگذار بود. او «knee jerk» را به بالین بریتانیا معرفی کرد، که تکنیکی تشخیصی که در معاینات عصبی قابل توجه است. گاورز همچنین کمک های پیشگامی به درک اپیلپسی و بیماری های مزمن تشنجی کرد.
الیگودندروگلیوما
الیگودندروگلیوما، جزو تومورهای اولیه نورواپیتلیال سیستم عصبی مرکزی است.منشاء الیگودندروگلیوما، الیگودندروسیت ها، نوعی از سلول های گلیال مغز است. براساس کرایتریای WHO برای طبقه بندی تومورهای CNS، به 2 نوع، الیگودندروگلیومای درجه 2 و الیگودندروگلیومای درجه 3(اناپلاستیک) تقسیم میشوند.نسبت بروز آن در مردان به زنان، از 1.1 تا 2 متغییر است. به لحاظ هیستوپاتولوژیک در الیگودندروگلیوما، صفحه هایی از هسته های گرد ایزومورفیک به همراه سیتوپلاسم شفاف دیده میشود که با نام کلاسیک"تخم مرغ سرخ شده شناخته میشود. اجسام پساوما و کلسیفیکاسیون های منتشر در تومور وجود دارند.در الیگودنروگلیومای درجه 3، آتیپی هسته ای و نکروز، پرولیفراسیون میکروواسکولار، دانسیته ی بالای سلولی، اشکالی میتوز سلولی نیز دیده میشود.سی تی اسکن بدون کنتراست(NECT) برای ارزیابی علائم غیر اختصاصی سیستم عصبی مرکزی است.الیگودندروگلیوما در CT scan بصورت توده ی حاشیه اMRI وسعت تومور و ماهیت ارتشاحی آن را نشان دهد. در توالی T2 ، بصورت Hypointense و در توالی T1 بصورت، Hyperintense دیده می شود. تقویت شدن تومور با کنتراست اغلب در MRI بصورت هموژن یا Patchy و Ring enhancement نشان دهنده ی تهاجمی بودن تومور و پروگنوز بد آن است.ی هایپودنس یا ایزودنس در کورتکس و ماده ی سفید ساب کورتیکال دیده میشود.تشخیص براساس علائم بالینی، تصویربرداری، ارزیابی هیستوپاتولوژی و مارکر های ژنتیکی IDH1 و IDH2 است. تشخیص های افتراقی الیگوندروگلیوما شامل آستروسیتومای منتشر، گلیوبلاستوما، تومور های نورواپیتلیال دیس امبریوپلاستیک، گانگلیوما و تومورهای مولتی ندولار و واکوئل کننده ی نورونی است. علائم آن غیراختصاصی اند. شایع ترین علامت بالینی ان، تشنج پارشیال ساده یا کمپلکس یا جنرالیزه رخ میدهد.سردرد، تغیییر وضعیت ذهنی، سرگیجه، تهوع، شکایت بینایی و ضعف نورولوژیک فوکال از علائم دیگر است.بطور کلی هر فرد با تشنج جدید یا نقص عصبی فوکال باید تحت تصویربرداری CNS قرار گیرد. درمان الیگودندروگلیوما چندعاملی است و شامل روش های جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی است. برداشت کامل تومور اولین انتخاب برای درمان اولیه ی الیگودندروگلیوما است و بیوپسی،برای افزایش Survival و تائید تشخیص تومور و نوع آن بکار می رود. تعیین نوع روش جراحی با توجه به محل تومور، بیماری های زمینه ای بستگی دارد. ادامه ی درمان بیمار براساس پروگنوز وی تعیین میشود: در صورت سن کمتر از 40 سال، الیگودندروگلیومای درجه 2 و یا عدم وجود اختلالات نورولوژیک در بیمار، ادامه ی درمان بصورت انتظاری یا رادیوتراپی و کموتراپی با تموزولوماید انجام میشود. ولی در صورت سن بالای 40 سال، الیگودندروگلیومای درجه 3، وجود اختلالات نورولوژیک و یا وجود باقی مانده ی تومور در CNS، ادامه ی درمان رادیوتراپی و کموتراپی با تموزولوماید است.