انجمن علمی جراحی مغز و اعصاب

آناتومی تالاموس

30 شهریور 1403
زمان مطالعه: 2 دقیقه
74 بازدید
آناتومی تالاموس

خلاصه مقاله

تالاموس در مرکز مغز، بالای مغز میانی و زیر قشر مغز قرار دارد. این ساختار به شکل دو نیمکره است که در دو طرف خط میانی مغز قرار دارند و از طریق یک نوار بافتی به نام "مخروط تالاموس" به یکدیگر متصل می‌شوند

#آناتومی 

#تالاموس_لیمبیک_هیپوتالاموس

 

 

🔰موقعیت و ساختار:

تالاموس در مرکز مغز، بالای مغز میانی و زیر قشر مغز قرار دارد. این ساختار به شکل دو نیمکره است که در دو طرف خط میانی مغز قرار دارند و از طریق یک نوار بافتی به نام "مخروط تالاموس" به یکدیگر متصل می‌شوند.

 

🔰عملکرد:

- ایستگاه تقویت‌کننده اطلاعات حسی: تالاموس به عنوان یک مرکز پردازش اولیه برای اطلاعات حسی عمل می‌کند. اطلاعات حسی از اندام‌های حسی (مانند چشم‌ها، گوش‌ها و پوست) به تالاموس می‌رسد و سپس به قشر مغز ارسال می‌شود.

- تنظیم خواب و هوشیاری: تالاموس در چرخه‌های خواب و بیداری نقش دارد. این ساختار در انتقال اطلاعات حسی به قشر مغز در زمان خواب محدودیت ایجاد می‌کند، که به ما اجازه می‌دهد خواب عمیق‌تری داشته باشیم.

- نقش در توجه: تالاموس به ما کمک می‌کند تا توجه خود را بر روی محرک‌های خاص متمرکز کنیم و از دیگر اطلاعات حسی غافل شویم.

 

🔰سیستم لیمبیک

 

اجزا:

1. هیپوکامپ:

   - موقعیت: در قسمت داخلی لوب تمپورال قرار دارد.

   - عملکرد: مسئول یادگیری و حافظه است. هیپوکامپ اطلاعات جدید را پردازش کرده و آن‌ها را به حافظه بلندمدت منتقل می‌کند. آسیب به این ناحیه می‌تواند منجر به مشکلات شدید در یادآوری اطلاعات شود.

 

2. آمیگدال:

   - موقعیت: در نزدیکی هیپوکامپ قرار دارد.

   - عملکرد: مرتبط با احساسات، به ویژه ترس و اضطراب است. آمیگدال به ما کمک می‌کند تا واکنش‌های عاطفی به موقعیت‌های تهدیدآمیز را شناسایی و تنظیم کنیم. همچنین در یادگیری ترس و پاسخ‌های احساسی نقش دارد.

 

3. پره‌فرونتال کورتکس:

   - موقعیت: در قسمت جلویی مغز قرار دارد.

   - عملکرد:مسئول تصمیم‌گیری، برنامه‌ریزی و تنظیم رفتارهای اجتماعی است. این ناحیه ارتباط نزدیکی با سیستم لیمبیک دارد و احساسات را در فرآیندهای شناختی ادغام می‌کند.

 

🔰عملکرد کلی سیستم لیمبیک:

سیستم لیمبیک به طور کلی در پردازش احساسات، حافظه و رفتارهای اجتماعی نقش دارد. این سیستم به ما کمک می‌کند تا تجربیات عاطفی را ذخیره کنیم و از آن‌ها برای هدایت رفتارهای آینده استفاده کنیم.

 

🔰هیپوتالاموس

 

موقعیت:

هیپوتالاموس در زیر تالاموس و بالای ساقه مغز قرار دارد. این ساختار کوچک اما حیاتی، ارتباط نزدیکی با غده هیپوفیز دارد.

 

🔰عملکرد:

- تنظیم دما: هیپوتالاموس دما بدن را کنترل کرده و پاسخ‌های فیزیولوژیکی را برای حفظ دمای مناسب ایجاد می‌کند.

- تنظیم گرسنگی و تشنگی: این ناحیه به ما کمک می‌کند تا نیازهای تغذیه‌ای و آبی بدن را شناسایی کرده و رفتارهای مرتبط با آن‌ها را تنظیم نماییم.

- تنظیم خواب:هیپوتالاموس در چرخه خواب و بیداری نقش دارد و هورمون‌هایی مانند ملاتونین را ترشح می‌کند که بر خواب تأثیر می‌گذارد.

- تنظیم رفتار جنسی:این ناحیه در تنظیم رفتارهای جنسی و تولید هورمون‌های جنسی نقش دارد.

- کنترل غدد درون‌ریز: هیپوتالاموس هورمون‌هایی را ترشح می‌کند که بر فعالیت غده هیپوفیز تأثیر می‌گذارد، که خود مسئول ترشح هورمون‌های مختلف در بدن است.

 

🔰جمع‌بندی:

تالاموس، سیستم لیمبیک و هیپوتالاموس، نقش‌های کلیدی در عملکرد مغز دارند. تالاموس اطلاعات حسی را پردازش کرده و به قشر مغز ارسال می‌کند؛ سیستم لیمبیک احساسات، حافظه و رفتارهای اجتماعی را مدیریت می‌کند؛ و هیپوتالاموس تنظیمات فیزیولوژیکی بدن را کنترل می‌کند. این سه ساختار با همکاری یکدیگر، تجربه انسانی را شکل می‌دهند و بر رفتارها، احساسات و عملکردهای فیزیولوژیکی تأثیر می‌گذارند.

 

📚منبع : آناتومی گری برای دانشجویان، نوروآناتومی اسنل برای دانشجویان

 

 

✍گردآورنده: دکتر مریم سرحدی

 

 

✨شکوه دنیای اعصاب در انجمن علمی دانشجویی جراحی اعصاب

با ما همراه باشید.✨

 

🆔English:@NeurosurgeryAssociation

🆔Persian:@Neurosurgery_Association

مقالات مرتبط

24 شهریور 1402
2 دقیقه

داروی تترابنازین Tetrabenazine

تترابنازین داروی موثر در درمان سایکوز است که همچنین در درمان هانتینگتون نیز بکار میرود اطلاعات این دارو شامل

06 خرداد 1403
2 دقیقه

تشخیص صرع

تشنج غایب اغلب با اختلال یا از دست دادن هوشیاری همراه است که از نظر بالینی ثابت شده است که تأثیری بر ناهنجاری های حرکتی و شناختی سلول های عصبی مغز دارد. تشنج چندین رویداد اتیوپاتوفیزیولوژیک را می پذیرد که منجر به چندین تغییر عملکرد عصبی در نواحی مداری رتیکولوتالاموکورتیکال سیستم عصبی مرکزی می شود. این امر اپیزودهای رویدادهای تشنج غایب را هموار می کند. گزارش یک مورد بالینی تشنج غایب در یک بیمار بالغ 25 ساله با اختلال هوشیاری به بیمارستان مراجعه کرد. اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی مغز بیمار یک ناحیه فشار خون کانونی کوچک را در ناحیه پاراسلار راست نزدیک به سینوس کاورنوس با حساسیت خفیف در سینوس‌های حفره‌ای چپ، ماگزیلاری راست و سینوزیت اتموئید تشخیص داد. الکتروانسفالوگرام مغز امواج نرمال با آرتیفکت الکترودی را نشان داد. بیمار با تشنج های غایب تایید شد و با اکسکاربازپین 150 میلی گرم دو بار در روز تحت درمان قرار گرفت. بیمار از تشنج بهبود یافت و با مصرف دارو ترخیص شد. در دوره 3 ماهه یک بار برای معاینه پیگیری فراخوانده می شد. ✅معرفی​: تشنج دوره کوتاهی از فعالیت الکتریکی غیرطبیعی در مغز با سیگنال‌های الکتریکی شدید است. به طور معمول، تشنج غایب از چند ثانیه تا چند دقیقه با از دست دادن هوشیاری و بدون هیچ تشنج مشخصی طول می‌کشد، اغلب در کودکان کمتر از 10 سال رخ می‌دهد.  تشنج های غایب، توقف رفتاری آشکار، عدم پاسخگویی، پلک زدن چرخه ای پلک ها، توقف ناگهانی تکلم و حرکت، جویدن دهان، لب زدن و مالیدن انگشتان. تشخیص شامل آزمایش شمارش کامل خون، اسکن توموگرافی کامپیوتری مغز، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)، الکتروانسفالوگرام، و معاینه مایع مغزی نخاعی است که شواهد را فراهم می‌کند و به وضوح منشأ ضایعات تشنجی در مغز را نشان می‌دهد. پیشگیری و مدیریت تشنج غایب را می توان با استفاده از فنی توئین و کاربامازپین همراه با رژیم کتوژنیک انجام داد. ✴گزارش Case یک بیمار مرد 25 ساله با یک دوره تشنج غایب، با از دست دادن هوشیاری به مدت 2-4 دقیقه، سرگیجه و تاری دید به پزشکی عمومی مراجعه کرد. بیمار گزارش داد که پس از چند دقیقه از دست دادن هوشیاری خود دوباره به هوش آمد، اما سرگیجه همچنان ادامه داشت. بیمار استفراغ، حرکات غیر ارادی، سردرد، تب، بی اختیاری ادرار و تپش قلب نداشت

0 لایک
0 نظر
دانلود

نویسندگان

خانه

دوره‌های آموزشی

مقالات

حساب کاربری