سکته مغزی هموراژیک

خلاصه مقاله
#با_کیس_درس_بخوانیم
#سکته_مغزی_هموراژیک
گزارش یک مورد سکته مغزی هموراژیک: یک فرآیند پیچیده بیماری و نیاز به یک رویکرد درمانی چندوجهی است.
🔰معرفی بیماری: خونریزی داخلی مغز (ICH) یا بدون خونریزی داخل بطنی (IVH) یک فرآیند بیماری بسیار ناخوشایند است که بر اثر توده و آسیب ثانویه بر روی محیط مغز رخ می دهد. از لحاظ پیشینه، جراحی تخلیه در مقایسه با درمان استاندارد پزشکی به احتمال زیاد به دلیل ضربه مغزی قابل توجه هنگام دسترسی به لخته خون، نتایج بهتری را نشان نداده است. تکنیک های کم تهاجمی اخیر راهی برای بهبود نتایج با کاهش این آسیب پیشنهاد کرده اند.
🔰شرح حال بیمار: یک مرد 62 ساله با سابقه رفلاکس معده به مری و ترومبوز ورید عمقی/آمبولی ریوی، قبل از شروع برنامه ریزی شده فوندوپلیکاسیون نیسن ، دچار سردرد ناگهانی شد، با ICH و IVH با وخامت حاد عصبی به دلیل هیدروسفالی هیچ بهبودی به دنبال تخلیه خون بطن خارجی نداشته است(شکل 1A). در مسیر بیمارستان ما، وضعیت سلامت بیمار به طور چشمگیری کاهش یافت و به محض ورود نیاز به لوله گذاری داشت. تکرار تصویربرداری برای گسترش ICH با بدتر شدن IVH و هیدروسفالی مرتبط مهم بود. تکرار تصویربرداری برای گسترش ICH با بدتر شدن IVH و هیدروسفالی مرتبط مهم بود (شکل 1B).
🔰تصویربرداری: با تکرار یک اسکن توموگرافی کامپیوتری بدون کنتراست (CT) از ناحیه سر بدتر شدن اثر توده ای از ادم پری هماتوم را نشان داد.
🔰درمان: یک تخلیه خون بطنی خارجی (EVD) گذاشته شد و بیمار در بخش مراقبتهای ویژه (ICU) بستری شد. تصویربرداری عروق برای ناهنجاری های زمینه ای منفی بود. تکرار CT از ناحیه سر شش ساعت پس از قرار دادن EVD یک بطن فرو ریخته را به دلیل تخلیه مایع مغزی نخاعی (CSF) نشان داد، اما پیشرفت ادم پری هماتوم و تغییر خط وسط را نشان داد (شکل 2). با افزایش اثر توده و عدم موفقیت در بهبود عصبی با تخلیه CSF، تصمیم گرفته شد که بیمار برای تخلیه ICH به اتاق عمل برده شود. پس از بیهوشی، یک برش منحنی 5 سانتی متری پیشانی راست پشت خط مو ایجاد شد. کرانیوتومی 4 سانتیمتری پس از شناسایی جنبه خلفی شیار فوقانی پیشانی راست و سپس معرفی غلاف و انسداد 75 میلیمتری ترانس سولکال استریوتاکتیک (برین پچ ، نیکو کورپ ، ایندیاناپولیس ، ایندیانا ) انجام شد. تحت بزرگنمایی اگزوسکوپ، عمق تحتانی هماتوم با تزریق آب و مکش ملایم تخلیه شد. یک منفذ کوچک در بطن جانبی راست شناسایی شد و از یک آندوسکوپ سفت و سخت مستقیم برای ورود به بطن برای تخلیه بیشتر لخته و تزریق آب به بطن استفاده شد. آندوسکوپ برداشته شد و پورت ترانس سولکال کمی به صورت متوالی جمع شد تا مقدار بیشتری از ICH پیشانی را در معرض دید قرار دهد. با استفاده از ساکشن، تزریق آب و و مکش ملایم تخلیه شد. یک منفذ کوچک در بطن جانبی راست شناسایی شد و از یک آندوسکوپ سفت و سخت مستقیم برای ورود به بطن برای تخلیه بیشتر لخته و تزریق آب به بطن استفاده شد. آندوسکوپ برداشته شد و پورت ترانس سولکال کمی به صورت متوالی جمع شد تا مقدار بیشتری از ICH پیشانی را در معرض دید قرار دهد. با استفاده از ساکشن، تزریق آب و دستگاه رزکسیون برش جانبی (میریاد، نیکو کورپ، ایندیاناپولیس، ایندیانا)، باقیمانده هماتوم پارانشیمی استخراج شد. CT از ناحیه سر بعد از عمل تقریباً حذف کامل ICH و IVH از بطن جانبی راست اما با باقیمانده هماتوم عمدتاً در بطن جانبی چپ و سوم را نشان داد (شکل 3). با توجه به تداوم IVH بطن سوم، بیمار در روز دوم بعد از عمل tPA داخل نخاعی (دو دوز، 1 میلی گرم، هر دوز، به فاصله 9 ساعت) دریافت کرد و سپس با قطع موفق از منبع و حذف تخلیه کننده بطنی. پس از سه روز، بیمار به یک بخش بیمارستان مراقبت های حاد طولانی مدت فرستاده شد. در ویزیت پیگیری سه ماهه، بیمار به یک مرکز پرستاری ماهر منتقل شده بود. در ویزیت پیگیری پنج ماهه، بیمار در خانه زندگی میکرد، از نظر عصبی دست نخورده به جز افتادگی خفیف صورت و عدم تعادل خفیف راه رفتن با هدف بازگشت به کار در ماه آینده. در هر پیگیری، CT سر در هر ویزیت سرپایی برای هیدروسفالی منفی بود.
🔰نتیجه گیری: اثربخشی مدیریت جراحی ICH را میتوان با استفاده از یک رویکرد چند وجهی برای پرداختن به ویژگیهای مختلف سکته هموراژیک بهبود بخشید.
گردآورنده: دکتر مهرشاد مهردادیان
ادیتور: دکتر مهدی مهماندوست
مارا به دوستان خود معرفی کنید…🌱
🆔@NeurosurgeryAssociation
🆔@Neurosurgery_association
مقالات مرتبط
ملفورماسیون_شریانی_وریدی
مالفورمیشن های شریانی وریدی یا به اختصار AVM بسیار متفاوتی وجود دارند که راه های درمان دگرگونی نیز برای آنها یافت میشود
سندروم یا بیماری تقاطع
سندرم تقاطع وضعیتی است که قسمت اول بداکتور پولیسیس لونگوس و اکستانسور پولیسیس برویسو دومکستانسور کارپی رادیالیس برویس/اکستانسور کارپی رادیالیس لانگوس, اکستنسورهای خلفی مچ را تحت تاثیر قرار می دهد.اصطکاک مکرر در محل اتصال که در آن تاندونهای کمپارتمان اول خلفی از روی کمپارتمان دوم عبور میکنند و تنوسینوویت ایجاد میکنند. این درد در ناحیه پروگزیمال و پشتی استیلوئید رادیال یا در فاصله 4 تا 6 سانتیمتری نزدیک به توبرکل لیستر مشاهده میشود. این سندرم معمولاً نتیجه تمرینات یا فعالیت های مکرر اکستنشن و فلکشن است. معمولاً در فعالیت های ورزشی مانند قایق رانی، اسکی، ورزش ها با راکت و اسب سواری دیده می شود. سندرم تقاطع یک تشخیص بالینی است، سونوگرافی اسکلتی عضلانی می تواند آن را تایید کند. مراحل اولیه تشخیص شامل معاینه فیزیکی متمرکز از آرنج، مچ دست و دست است.فناوری اولتراسوند پزشکی اسکلتی عضلانی در تشخیص و درمان می تواند کمک کند.معاینه 4 تا 6 سانتیمتری نزدیک به توبرکل لیستر قابل لمس باشد. کرپیتوس یک یافته بسیار رایج و مختص سندرم تقاطع در معاینه است.هنگام انجام تشخیص افتراقی، پروناسیون مقاوم که منجر به ایجاد مجدد درد بیمار میشود، همراه با یافتههای قابل لمس کرپیتوس در حدود 2 تا 3 سانتیمتر پروگزیمال استیلوئید رادیال، میتواند به تمایز تنوسینوویت سندرم دکوروان کمک کند. درمان، مدیریت محافظه کارانه با استراحت و اصلاح فعالیت است. تزریق کورتیکواستروئید و پرولوتراپی تحت هدایت سونوگرافی ازگزینه های تزریقی هستند، اروهای ضد التهابی در آسیب های حاد و تسکین درد مفید باشند. داروهای رایج ایبوپروفن، ناپروکسن، ملوکسیکام یا دیکلوفناک هستند. به طور معمول استراحت و اصلاح فعالیت موثرتر خواهد بود. دبریدمان و رهاسازی توسط جراحی اندیکاسیون دارد.